O firmie


Historia Naszego Zakładu sięga roku 1991 wtedy to Założyciel Kazimierz Medes wspólnie z małżonką Barbarą rozpoczynają produkcję tradycyjnych wędlin, opartych na rodzinnych recepturach. Początkowo, pracę wspiera jedynie najbliższa rodzina a wędliny produkowane są w warunkach domowych. Ciągłe zapotrzebowanie na domowe i swojskie wędliny skłaniają Państwa Medes do powiększenia zakładu produkcyjnego. Wtedy Firma zatrudnia już 5 pracowników i przenosi się do innego budynku, który z czasem zamienia się w pełni przystosowany do produkcji wędlin zakład. Rok 2004, w historii Firmy staje się przełomowym, ponieważ Właściciele decydują się na wybudowanie nowoczesnej ubojni spełniającej rygorystyczne wymogi krajowe i unijne. Po pozytywnym zatwierdzeniu przez Powiatowego Lekarza Weterynarii zakład ma pozwolenie na ubój i rozbiór mięsa wieprzowego i wołowego, na rynek krajowy oraz zagraniczny.Na chwilę obecną posiadamy pozwolenia do handlu na rynku krajowym.
Dzisiaj Nasza firma zatrudnia około 20 pracowników, ciągle modernizując i inwestując w parki maszynowe i infrastrukturę.W Zakładzie pracują również dzieci Właścicieli, syn Janusz zajmuje się organizacją i zaopatrzeniem ubojni w żywiec, córka Mirosława jest managerem sklepów firmowych, syn Krzysztof zajmuje się stroną finansową, w firmie oraz pozyskiwaniem nowych klientów. Od niedawna pracuje również żona syna, która jest kierowniczką sklepu firmowego, przy Zakładzie. Ponadto każdy z członków rodziny maksymalnie angażuję się w rozwój i dbanie o jakość Marki MEDES.

Naszą szczególnie mocną stroną jest to, że nie mówimy o tradycji a po prostu ją utrzymujemy. Poprzez maksymalne ograniczanie konserwantów, wieloletnie receptury oraz tradycyjne wędzenie staramy się aby klienci wracali do Nas po wyjątkowe smaki. Do wędzenia używamy drzewa olchowo – bukowego. Jako jeden, jak nie jedyny Zakład na Podhalu nie posiadamy elektrycznej wędzarni (ATMOS). Cieszymy się, że nie poddaliśmy się w taki sposób „nowoczesności” aby nie zagłuszyć, tak ważnej w dzisiejszych czasach- tradycji.

Kolejnym atutem dającym Nam przewagę nad konkurencją jest to, że Kazimierz Medes posiada duże gospodarstwo rolne (największe w powiecie suskim), dzięki czemu mamy również w ofercie nie tylko żywiec od okolicznych rolników, ale również z własnej hodowli.Gospodarstwo jest wolne urzędowo od chorób zakaźnych, na podstawie badań przeprowadzanych przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną, dzięki czemu mają Państwo gwarancję jakości i bezpieczeństwo zakupowanej u Nas żywności.